水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 5:02 am

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : JR PASS的省錢奇想
文章發表於 : 週三 10月 17, 2007 2:32 am 
離線
後援會成員
頭像

我不知道有沒有人這樣,方法很簡單,相信去日本有不少人會買JR PASS,乘JR有分指定席和自由席,指定席要先拿車票,自由席只要Show PASS俾閘機隔離既職員就俾你入,JR PASS是沒有限制你坐幾多次的,除非你要求同一時間去東京同去大阪既指定席車票,佢先會唔俾你,因為一個人無可能同一時間去兩個唔同既地方。
方法就係:
A君持PASS,B君要去大阪,A君就可以幫B君出指定席,如果A君同一時間要去大阪或其他地方,佢一樣可以用自由席身份上車,問題係,用PASS出的指定席,會唔會有機會要出示PASS先用得呢?我以前用過三次JR PASS,未有一次出現過呢個情況,指定席肯定係無名的,但我唔排除有記認係用PASS出的。

大家認為WORK唔WORK呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10月 17, 2007 2:57 am 
離線
活動常委
頭像

我覺得可以成功....
不過沒jr pass 那位請'遊客'一點, 如帶camp bag/ 行李.xd

遊客的話, 被捉也應該只是付回車資.
要考慮的會是個人道德問題.w

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10月 17, 2007 9:07 am 
離線
後援會成員

Pass換返黎的車票可以過到入閘機?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10月 17, 2007 10:57 am 
離線
後援會成員
頭像

英仙座 寫:
Pass換返黎的車票可以過到入閘機?

就係唔知,我未試過,次次都係Show pass入閘,上到車先有人check飛
可能pass出既飛磁帶有記認,係唔可以用入閘機入閘,目的就係對付我呢個方法

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案