水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 10:02 pm

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 110 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 345678  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: 有冇人呀= ="
文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 11:13 am 
離線
後援會成員

YakYak 寫:
其實樓上2位師兄讀緊咩0.0?
crouse 定係中7 ~?.?~ :?:

我讀f.5 的, 5月中考完未出成績都會心中有數ww
P.S. 我唔係師兄 XD

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 11:23 am 
離線
後援會成員
頭像

O 我以為你考AL :lol:
認為自己升唔升到 中6咁? :P

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 11:48 am 
離線
後援會成員
頭像

YakYak 寫:

我重讀緊中七
P.S.我係師兄XD

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 1:40 pm 
離線
後援會成員
頭像

YakYak 寫:
大學大學 真係咁易入到大學 :roll: ?
除左open u :mrgreen:
我仲有2年就知入唔入到大學了 :|
本人讀緊ive既high dip software engineering :idea:

open u都唔代表易入
因為令人入唔到U的一大兇手係英文...中化次之

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 1:43 pm 
離線
後援會成員
頭像

RAi 寫:
YakYak 寫:
本人讀緊ive既high dip software engineering :idea:

OMG。。。
我連CE 英文都係岩岩好E到 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 5:08 pm 
離線
會員
頭像

看到大家說得有點灰,我希望給大家一些鼓勵,我希望以過來人身份說一些事。
我是一名在香港8間其中一間大學的畢業生,可以大家會覺得入大學是很難的事,但事實並不如此,我是一個很爛的成績升上中六,再以一個很爛的成績入了大學。我當年身邊有朋友A-LEVEL以5個E入了大學(我當然比他好),所以入大學不是大想說的那麼難。我也入了大學後,很幸運地找到一份收入穩定的工作,每年有一至兩次去日本看奈々ちゃん或其他歌手的CONCERT。
其實我覺得大家應該不要放棄,以入大學為目標,這樣將來可能有機會在近距離看奈々ちゃん的CONCERT。
至於學日文,我建議大家可以到中大或HKU SPACE學,這裡的師資不錯。不過學費就當然貴一點,不過一份錢,真是一份貨。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 5:14 pm 
離線
後援會成員

RAi 寫:

經過預科第一次考試之後,我而加覺得中化比較恐怖…
炒左文化同閱讀理解OTL
UE反而全部Pass(包括突然字數Double的Writing)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 5:50 pm 
離線
後援會成員
頭像

raymond 寫:
看到大家說得有點灰,我希望給大家一些鼓勵,我希望以過來人身份說一些事。
我是一名在香港8間其中一間大學的畢業生,可以大家會覺得入大學是很難的事,但事實並不如此,我是一個很爛的成績升上中六,再以一個很爛的成績入了大學。我當年身邊有朋友A-LEVEL以5個E入了大學(我當然比他好),所以入大學不是大想說的那麼難。我也入了大學後,很幸運地找到一份收入穩定的工作,每年有一至兩次去日本看奈々ちゃん或其他歌手的CONCERT。
其實我覺得大家應該不要放棄,以入大學為目標,這樣將來可能有機會在近距離看奈々ちゃん的CONCERT。
至於學日文,我建議大家可以到中大或HKU SPACE學,這裡的師資不錯。不過學費就當然貴一點,不過一份錢,真是一份貨。

5個e入u :shock:
看來有點年代呢(遠目
畢竟現在的情況比過去更嚴峻
撇開不說文科,理科5個e現在相信唔會有offer
身邊有同學4個d,offer就來由asso
理科學生要堂堂正正入degree course的話
我認為最少要有一個C
如果有修pure maths並讀engine的話
4個d都有可能入到嘅

RAi 寫:
YakYak 寫:

我入唔到u嘅原因偏偏唔會因為中英文(逃

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 6:06 pm 
離線
活動常委
頭像

看來我入U的年代也有點遠了
當年還有識人4E入engineering的時代

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 7:25 pm 
離線
後援會成員

其實city唔少人係asso升degree,
係迂迴一點就是

順提一帶: city既中英文科同CE差不多 (可能仲淺...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 8:24 pm 
離線
會員

Asa 寫:
YakYak 寫:

我讀f.5 的, 5月中考完未出成績都會心中有數ww
P.S. 我唔係師兄 XD

终於搵到同伴啦(哭
會考真是好辛苦 要放棄好多嘢eg.運動
朋友你讀咩科? 我讀文科(哭奔

忽然好慶幸第一次去日本就去左愛媛.......
不過係松山市吾係新居濱市XDD

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 10:31 pm 
離線
後援會成員

預科始終未試過, 唔敢魯莽評價 XD
不過係大家說話中學到唔少野, 感謝

至於升中六有無可能性, 個人無乜信心 -.-
其實, 我想轉去更好既學校讀........(汗)

2004105 寫:
终於搵到同伴啦(哭

(戰友, 握手)......雖然我讀理科 orz
我唔可以否定辛苦, 但我開始比學業打亂生活細節, 只係覺得麻煩
有時諗下, CE 之後AL, 甚至更遠, 就唔覺得辛苦 XD
至少, 暫時以學生既身份係社會上面立足, 比起工作更舒適ww

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 2月 22, 2009 11:31 pm 
離線
後援會成員
頭像

Ken_Marinaris 寫:
其實city唔少人係asso升degree,
係迂迴一點就是

順提一帶: city既中英文科同CE差不多 (可能仲淺...

好似有d希望咁 不過點都好 讀埋果2年先算- -
2004105 寫:
终於搵到同伴啦(哭

ce唔係好辛苦姐
我果陣最尾果2個星期先溫書(唔好學- -")
到最尾考到7分 奇蹟合格=[]=
我個fd 同我相反 日日唔打機溫書考到個4分番黎。。。

講起"要放棄好多野" 呢樣野呢
唔係好難既姐 以我為例
以前每日放學番黎 咩野都唔做就打機
果陣我都認為 "戒打機"係對我黎講冇可能既事
到而家 竟然成功了。。。
如果早2年戒到 我就唔使得7分~-o-~
(戒左之後 成績明顯好好多。。。)
其實正確 d黎講 係我唔識分配時間姐=]
講咁多廢話 都係想你考好個ce 哈哈
一世人入面 可以後悔 但唔好有遺憾。。。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 23, 2009 2:04 am 
離線
後援會成員

YakYak 寫:
講起"要放棄好多野" 呢樣野呢
唔係好難既姐 以我為例
以前每日放學番黎 咩野都唔做就打機
果陣我都認為 "戒打機"係對我黎講冇可能既事
到而家 竟然成功了。。。
如果早2年戒到 我就唔使得7分~-o-~
(戒左之後 成績明顯好好多。。。)
其實正確 d黎講 係我唔識分配時間姐=]
講咁多廢話 都係想你考好個ce 哈哈
一世人入面 可以後悔 但唔好有遺憾。。。

打機睇動畫幾時都有,
不過考CE, AL個分跟一世
所以盡力考好d la
(如果早一年畢業的話... 我應該有錢看museum同formula... orz)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 2月 23, 2009 2:23 am 
離線
後援會成員
頭像

>>kmkz121
就以本人在讀的engin為例...並非一定要pure math才入到去
不過當然入到去之後會比較痛苦既...可是過左海就係神仙囉
5條D入中大科大工程會夠用

5條E仲有機會的...視乎能否戰勝JUPAS啦,又或者CE好高分啦
如果(發現)有人5條E入到大學記得話俾我聽...
5條D無offer的話應該是失策...= ="

>>Yonnie
咦..!? 好好好耐無見 @w@
中化? 我呢個成日包尾的都呃到個合格大家還驚什麼...XDXD
話說我發現自己仲未解pure math毒...ORZ

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 110 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 345678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :