水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 5:48 am

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 29 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 : Re: 大家有冇想過...
文章發表於 : 週五 1月 02, 2009 11:30 am 
離線
後援會成員

有時特典會專登比個膠袋你入住去, 我用左兩個膠袋入住張相, 然後放相架
其餘果d 入左落GREAT ACTIVITY 特典相簿,
再多左出黎果d 入信封 (有膠套就用埋佢)
dvd 放左係架度, 有大部份未開封
CD 同樣~

其實一般保養方法就夠..保留返開封個膠袋, 長擺都無乜問題
再唔放心既自己買個玻璃夾萬(?!)ww

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 1月 02, 2009 11:34 am 
離線
會員

各位還有冇較實際d方法

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 1月 02, 2009 11:55 am 
離線
活動常委
頭像

我唔明你所指的實際是什麼.....你認為我們說的是在耍你嗎?
上面asa說的
我所提用cutter開拿碟出來的部份
Rai說的真空套
都是可行實際的方法
只少有人是在用
何來不實際??

老實講
你放置碟的地方夠乾淨
得閒攞出尼抹乾淨佢地
應該己經好夠

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 1月 02, 2009 4:56 pm 
離線
後援會成員
頭像

放係你自己認為最安全的地方...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 1月 02, 2009 8:05 pm 
離線
後援會成員
頭像

Kurenai 寫:
你認為我們說的是在耍你嗎?

..............我見大家都答了我心目中答案所以 :lol:

其實盡量不接觸空氣(e.g.入套,放真空箱)/防潮(e.g.放防潮珠,放木櫃)/防曬(就是沒有陽光照到)就可以了

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 04, 2009 11:19 pm 
離線
攝影
頭像

買個我屋企果種,相機用防潮櫃放起佢…

最好的方法當然係最少買番三隻…
(收藏用、保存用、佈教用XD)

Ruri

http://blog.roodo.com/ruri0926

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 04, 2009 11:53 pm 
離線
後援會成員
頭像

回LZ, 如果你真的擔心長期儲存做成的保養問題, 而每樣product 都只有一個copy 的話, 那就用kurenai的開碟法加asa 的特典保存法。
最後再把以上兩樣野把入ruri0926 所提及的相機防潮箱吧。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 1月 05, 2009 1:04 pm 
離線
後援會成員
頭像

過膠才是王道 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 1月 05, 2009 7:18 pm 
離線
後援會成員
頭像

[s]放在我的家最安全w[拖走][/s]

kaisergrey 寫:

我不敢拿特典或報紙雜誌去過膠xdd"

dvd我也是只是開拿碟出來的部份
cd我會成隻開晒~因為通常有敗多隻收藏用
特典相我另外放在3r的透明相袋中

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 06, 2009 5:40 pm 
離線
會員

kaisergrey 寫:

係啦!
敢點樣過膠呢??
攞俾人定自己整

幫幫手plz

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 06, 2009 6:05 pm 
離線
站務管理人員
頭像

要過膠的話
可以在旺角拎完特典
順便去西洋菜南街的中南書局1/F

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 1月 07, 2009 12:56 am 
離線
後援會成員

我 ... 用電子防潮櫃 ... orz

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 11, 2009 1:07 am 
離線
會員
頭像

fake 寫:
我 ... 用電子防潮櫃 ... orz

我用防潮珠, 防蟲餅就算......囧

DVD新入手時我會backup落電腦 & 燒後備碟, 當然順便整埋全區碼.
CD 轉完WAV後就o係電腦入面轉成其他格式.

我會將特典相交俾屋企樓下晒相舖位阿伯過膠, 資歷厚, 質素好.

不過最重要係任何特典都放陰涼o既地方, 如果唔係就麻煩.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 11, 2009 7:20 pm 
離線
後援會成員
頭像

去無印買個亞加力膠磁石相架都幾好

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 29 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :