水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 7:17 am

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 好唔開心
文章發表於 : 週二 3月 18, 2008 12:25 am 
離線
後援會成員
頭像

話說3月15號是我公司出糧的日子 本應是很開心的
當我去拿人工時 發現支票上少了$600-
我問會計部點解會少左人工 答覆是「你2月放左年假 所以冇勤工」..

不過呢個年假 並不是我想放的
初一至初三 是必定可放 並不影響勤工
初四 星期日 如不是星期日 應該是要返工的 (這個沒關係)
初五至初七 公司迫我放 我有問可否不放 答覆是「你可回來做義工」
初八至初十 正常返工
(有d返頭3日 放呢3日 不過同我沒關係 總之就強迫個個都一定要放三日)

在2月的時候 因為不知會扣勤工
咁既然公司要我地放 又問左不可不放
咁梗係開開心心放左3日假
點知上星期六出糧竟然被扣勤工$600-!! (大約相等於我3日人工..)
今日去左勞工處問 d職員話呢個case有得追討返 接受左我既申請
我亦有返公司問其他同事 佢地做左幾年 已經知年年2月都冇勤工
我同佢地講 我去左勞工處追討 佢地話 好難追得返..

最令我覺得不可接受既係..
總管佢自己竟然o係2月尾放左 個幾星期的大假
知道冇勤工就放晒d年假 心機好重...

我覺得年年都係咁既傳統唔一定就o岩晒
呢個勤工我打死都要追討返!

另, 想問下大家有冇frd的公司請人,
中五畢業 有7千或以上的職業^^?

發洩完了 感謝= =

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 18, 2008 1:04 am 
離線
活動常委
頭像

真係無良

我上年都被屈兩日年假,好在我地公司無勤工

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 18, 2008 1:27 am 
離線
後援會成員
頭像

NANAKO唔駛驚啊,我支持你啊
我地香港奈奈迷係唔可以俾人蝦的

PS.原對白出自秋天的童話的船頭尺XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 18, 2008 10:52 pm 
離線
後援會成員
頭像

中五畢業咁易有7千或以上??
要做邊行先得?
你依家幾錢人工?
我中五出黎做左2年先得6千...OTL
近期開始想轉行了...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 3月 19, 2008 7:15 pm 
離線
後援會成員
頭像

屍.十二 寫:
中五畢業咁易有7千或以上??
要做邊行先得?
你依家幾錢人工?
我中五出黎做左2年先得6千...OTL
近期開始想轉行了...

做緊courier
想轉去做順豐
聽講個間有過萬蚊1個月

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 4月 01, 2008 7:38 pm 
離線
後援會成員
頭像

報告近況:

庭外和解 失敗

勞工處主任對公司代表說
「員工放年假係享用勞工福利 如果在享用福利的時候 令員工有其他損失 是不合理的」
公司代表說
「放年假是要申請 申請是要入紙 入紙是要簽名 簽名是你自己簽
你不想放假可以不簽 我們不可能代你簽的 而且你也清楚放任何假也沒有勤工吧」
這句真夠絕 一個屈尾十 將簽名責任反推我身上 但是當時我真的可以不簽嗎??
世途險惡 經一事長一智 以後簽名真的要小心小心

主任轉介我去小額錢債仲裁處落案和排期上庭 等官判勝敗

接下來要付出額外金錢時間
不過現在已經不是為那600蚊 而是原則問題 我認為我沒錯怎可以吞聲忍氣!!

發洩完了 感謝= ="

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章