水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 1:37 am

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 75 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345
發表人 內容
 文章主題 : Re:
文章發表於 : 週二 3月 23, 2010 10:14 pm 
離線
會員
頭像

cracky 寫:
如何認識奈奈?
我簡單咁講下鐘意奈奈既經過先,話說今年年頭我BT了一個名為Animelo既06年Live,我本來係想睇下唱漫畫歌既人個真樣係點,一睇就發現當中有一個女歌手好耀眼(當然係奈奈啦),我查了一段時間才知她的名字,當時我第一個印象係,這個女歌手很壓場,感染力強,唱功不錯,仲有係對眼識笑,但唔知望邊,然後又BT了06年既Birth Live,這樣就完全迷上了。
我喜歡奈奈甚麼?
1性格,奈奈的性格樂觀,不肯認輸,愛身邊事物,有人說奈奈的性格很萌,在台上或鏡頭總表現得可愛,我開始也懷疑這是不是演技?那有廿七歲的人這樣天真(雖然我也是這樣),是不是市場策略?最後我也相信了奈奈的性格如此,能夠保持這樣心境,坦率的表達,而在社會成功地生活著,相信只有奈奈做到,對我來說這是個體現,有能力的人可以改變世界。
2精神,由於不認輸的性格,所以她不斷進步,從前的內向,初出道的唱功,站在台上的不安感,不擅長的舞步,一年一年的進步,我最欣賞的是奈奈永遠都精神奕奕,自己首先要開心,才能傳達歡樂給聽者。
3樣貌,我最喜歡當然是奈奈會笑的眼,不造作的笑容,面形也不錯,客觀地說,奈奈的樣子的確有少許怪,某些角度和化粧攝影下可以十分普通。。。總知以歌手來說不會太耀眼,我有幾個朋友一看到相就問我是不是拍AV的?我仔細的想,因為有很多AV也叫什麼奈奈或水樹什麼的,而且,奈奈的樣子太日本妹了,個子矮,皮膚白,大板牙,鼻細,雞仔聲,所以我能理解他們為什麼會這樣想。
4唱功,先天加上後天的努力,現在的奈奈唱功無容置疑,就算不喜歡她的唱腔或歌路,也一定承認她的實力,奈奈的音域奇廣,高低震音操控自如,高音可以不用假音,另外奈奈是配音出身,所以很能表達歌詞的意思,很有感染力,咬字又清楚,個子小但氣量驚人,十分懂得運氣,一路跑一路唱面不改容,表演穩定,live好似播CD咁,唱腔可剛可柔。。。四個字,收放自如。
5表演,奈奈雖然沒有跳舞底,但總算努力過,現在見得下人,但大部份時間奈奈都只係隨心所欲的在台上表演,奈奈就是有這樣的魅力,一個人就能感染過萬人的場面,毫不怯場,表演者和台下的溝通互動性很強,奈奈的Live是我見過氣氛最好的(當然不能同Band比較),能夠身處其中一定能感受到幸福和被感動。

以下是07年演唱會奈奈哭著說的一段話:
小我就真的很喜歡唱歌,其實呢,像這樣拿著麥克風在大家面前說話對我來說是非常的棘手。我自己原來就很內向害羞,做什麼都是畏畏縮縮的,但學生時代就是這樣的個性,非常努力認真地度過了。。。。直到拿著麥克風,聽著音樂的開始,成為舞台的主角後,那些事就全都不在意了。這時的我就是沒有偽裝的自己,所以。。。。平常說不出口的感謝,我就把它全放進歌裡,想說的話一定可以傳達出去吧。。。所以我很想當個歌手 ,把這個心情傳達給大家。。。。今天很高興,能踏上這夢想中的舞台,我真的。。。真的很幸福。我就是這樣的人,此時此刻,我很激動,但的確無法用語言表達

沒法見証著奈奈的成長,是我一生中的遺撼,整整遲了十年先知有呢個人,真係枉我接觸日本文化咁耐,唯有寄望以後未來奈奈會繼續精彩啦。

補充: 我最喜愛的三大奈奈歌
1. あの日夢見た
歌詞真係無敵,有治癒作用,唱的是自己的人生,也是所有人的人生
2. 宝物
奈奈唱這首歌LIVE時,我簡直覺得她不是人,是擁有天使的靈魂
3. ひとつだけ誓えるなら
意境一流,催淚曲,十分有感情的一首歌
http://www.youtube.com/watch?v=ae_lrFbimiM (我譯了這首歌的中文歌詞,雖然譯得很差的說。。。)

順帶一提,奈奈也有歌是不合她唱的,陰陽座的甲賀忍她就唱不來了(但我覺得很好聽,因為奈奈盡力了),始終佢聲低唔能夠唱一D太強又高音既地方(即是嗌歌)。

我想問閣下喜歡的三大歌曲邊到有得下載??可以比載點我嗎 :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Re:
文章發表於 : 週二 3月 23, 2010 10:28 pm 
離線
後援會成員
頭像

引言回覆:
我想問閣下喜歡的三大歌曲邊到有得下載??可以比載點我嗎 :?:

請尊重知識產權支持正版, 謝

最後由 ak47622 於 週二 3月 23, 2010 10:35 pm 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 3月 23, 2010 10:29 pm 
離線
後援會成員
頭像

2) 嚴禁進行侵害他人名譽、隱私、營業秘密、商標權、著作權、專利權及其他有效法律所保障的權利之行為. 侵權影音檔/BT 種子等一律禁止

請留意版規

這是M群:group174624@msnzone.cn
差不多277人了w

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 24, 2010 8:53 pm 
離線
會員
頭像

其實有人係網上發放歌曲雖然唔好,但係有人下載就代表支持個歌曲姐...
仲有我吾信呢到D人冇侵過權lo...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 24, 2010 9:02 pm 
離線
會長
頭像

噯※水樹 寫:
其實有人係網上發放歌曲雖然唔好,但係有人下載就代表支持個歌曲姐...
仲有我吾信呢到D人冇侵過權lo...
大家有冇o係其他地方侵過權係另一回事
我地呢度維持呢個版規有我地既理由

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 3月 25, 2010 5:19 pm 
離線
會員
頭像

上網唔知點樣link~
搵到Live Universe 佢唱甲賀忍法帖OP 段片, 覺得非常唔簡單, 覺得好多聲優歌手, 一係賣樣, 一係靠套動畫ge 名氣, 但果段片 可以睇到佢ge 唱功真係好好~
果時咁o岩 出 Live Fighter 2008, 所以就買jor Live Fighter 黎聽, 發覺真係冇得頂~ Ultimate Diamond 更加係顛峰作~
之後佢Live Fighter 以後ge 音樂產品都買曬~
水樹奈奈ge作品, 如果第一次聽就覺得好好聽, 就會變成大作 例如 Powergate, Eternal Blaze, 但佢有唔小歌係聽幾次之後更加有味道, 我覺得最特別果首係空時計~
而我本身對佢ge 慢歌更期待, 例如 Live Diamond 入面有三首acoustic version ge 歌, 感覺好深刻~ 慢版Crtstal letter, 自彈自唱 "寶物", 呢d 慢歌都好有吸引力

至於聲演方面, 就覺得奈奈技巧唔算非常突出~ 我覺得有更多高手~
而且近年感覺奈奈都是配一些閒角居多~
所以好小留意佢聲演方面ge 發展

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 3月 25, 2010 9:38 pm 
離線
會長
頭像

chris412 寫:
至於聲演方面, 就覺得奈奈技巧唔算非常突出~ 我覺得有更多高手~
而且近年感覺奈奈都是配一些閒角居多~
所以好小留意佢聲演方面ge 發展
閒角?
近兩三年配主役/主角既比率比以前高左架喎

淨係計TV動畫,アリソンとリリア、イタズラなKiss、伯爵と妖精、RIDEBACK,兩年四套主役,以前邊有咁多 :-_-2:
今年更加一套precure贏晒啦
係你冇留意者 :coverface:

配音技術近一兩年都好有進步
劇場版nanoha好明顯比當年TV好左好多
單係宣傳片o個幾句台詞已經聽得出分別 :-_-:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 1月 07, 2011 5:01 pm 
離線
會員
頭像

我係睇守甜認識奈奈,根主無意中聽佐一次Eternal Blaze就中招 :x):

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 09, 2011 12:04 am 
離線
會員

我首次接觸奈奈是在小五時睇Nanoha的菲特, innocent starter及Take a shot

個陣時其實只係覺得奈奈好有感染力

跟住Nanoha A's的ETERNAL BLAZE及INBRAVE PHOENIX
同埋Nanoha StrikerS的SECRET AMBITION, MASSIVE WONDERS及Pray

我查一查, 發現佢叫水樹奈々, 但係就唔知佢個樣係點

跟住, 在Nanoha A's 的演唱會, 第一次見奈奈個樣

後來, 因為學業, 我慢了...

2009年, Nanoha The movie 1st 出宣傳, 我再見奈奈
同時, Nanoha A's portable The Battle of ACE, Silent Bible
我又被歌感染了...

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 09, 2011 3:37 am 
離線
會員
頭像

我...去睇LIVE之前係唔多識奈々 :/_/:

只係睇過LIVE HINA同RO聽講奈々把聲

08年第一次出國旅行(果陣岩岩睇完迷上左魔砲),想試下睇下日本既演唱會

結果咁岩睇到FIGHTER遠征團阿牛幫手買飛,就搭佢買左張BLUE SIDE(因為當時未係FANS,亦唔知BLUE同RED係唔同既,當日奈々話魔砲D歌好多留係RED SIDE我個心... :血淚: )

結果.....我依家既生活每日都離唔開奈々........ :/_/:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 1月 09, 2011 4:15 pm 
離線
後援會成員
頭像

見大家講我又講
(謎:見大家推這個帖我又推

初頭睇火影忍者的時候
成日見到「水樹奈々」這個名字
因為見到々這個符號唔知點解, 所以特別有印象
之後在上網見到「水樹奈奈」這個名字都懷疑:「水樹奈奈」=「水樹奈々」?

直到前年(2009年
經常行走信和地庫的我見到
NANA MIZUKI ULTIMATE DIAMOND的大碟
對奈々多了幾分印象...

直到紅白完了之後、
在uwants奈奈區見到一份報導講到奈奈點勁點勁的時候
就找了「深愛」一曲來聽, 不知怎的一聽就中了毒...明明之前聽「深愛」覺得很普通orz
然後就找了「深愛」和當時新推出的「PHANTOM MINDS」來聽
2010年1月的時候我不斷狂loop這兩首都未覺厭XD

我很記得第一隻買的單曲是「Silent Bible」
第一隻買的大碟是「ULTIMATE DIAMOND」
從2010年做奈迷到現在都差不多一年了(在奈々生日前幾日先中毒orz
如果我沒遇上YUI先的話, 我的本命就是水樹奈々了(我經常這樣跟自己說||||

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 1月 12, 2011 10:54 pm 
離線
後援會成員
頭像

Maggie 寫:
見大家講我又講
(謎:見大家推這個帖我又推

初頭睇火影忍者的時候
成日見到「水樹奈々」這個名字
因為見到々這個符號唔知點解, 所以特別有印象
之後在上網見到「水樹奈奈」這個名字都懷疑:「水樹奈奈」=「水樹奈々」?

直到前年(2009年
經常行走信和地庫的我見到
NANA MIZUKI ULTIMATE DIAMOND的大碟
對奈々多了幾分印象...

直到紅白完了之後、
在uwants奈奈區見到一份報導講到奈奈點勁點勁的時候
就找了「深愛」一曲來聽, 不知怎的一聽就中了毒...明明之前聽「深愛」覺得很普通orz
然後就找了「深愛」和當時新推出的「PHANTOM MINDS」來聽
2010年1月的時候我不斷狂loop這兩首都未覺厭XD

我很記得第一隻買的單曲是「Silent Bible」
第一隻買的大碟是「ULTIMATE DIAMOND」
從2010年做奈迷到現在都差不多一年了(在奈々生日前幾日先中毒orz
如果我沒遇上YUI先的話, 我的本命就是水樹奈々了(我經常這樣跟自己說||||

[你去了睇"YUI"的live, 都唔睇"奈々"的live], 我對此事深表遺憾!!

註: 我睇魔法少女奈葉As 認識"奈々"的

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 1月 13, 2011 1:14 pm 
離線
後援會成員
頭像

jacky tam 寫:
[你去了睇"YUI"的live, 都唔睇"奈々"的live], 我對此事深表遺憾!!

所以我咪話:
Maggie 寫:

:點頭:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 1月 18, 2011 6:48 pm 
離線
後援會成員
頭像

>怎樣喜歡上奈奈的呢?
呢個問題問得真係好,我都好樂意解答你呢個問題~~^^
不過,我喜歡奈奈的經過都可說是神奇之中的神奇~~~大家都可能唔會信,就咁聽,我連自己都唔信,但發生在自己身上就真係唔到自己唔信。
相信大家都有聽過咩係夢境成真啦~~~我自己細個果時都有呢d經歷(少但好深刻),但今次和之前的夢境成真有d唔同......
想當年......好似係2001年,
我仲係個無咩偶像會中意的人,但就在果年的某日喜歡左Twins~~當時電視一做Twins的廣告時,我一定衝去睇,而且果時佢地都開始紅~~所以廣告都幾多和密的。
果晚,我由於睇左成日電視,個腦都被個電視洗腦,都所以個人都幾tired 的~~
咁我就如常咁睡覺啦~~~但係奇怪的事就發生左......
以下是我當年的夢境:
我正坐在家中的沙發上看電視,眼中望到的是個電視的樣~~
到廣告的時刻了,我都係留意下有無Twins的廣告,但係就在這時!!!!!
豐澤賣廣告
->超和......唔知咩的日本天后-->水樹奈奈
之後係影著2007年最後的live的開頭,左上角大大隻白色字寫著水樹奈奈(最後果個係日文字)
->現凡在豐澤買滿$(我都唔記得幾多),即送你2007年live的入場門票
之後的畫面係2003年live(好似係)的inside of mind 黑色衫,黑色頭髮中夾雜著白色的頭髮(我最記得的最大特徵)
最後就係2007年live的海報樣
之後我就醒了,心想:唔係呀~~~剛剛先話中意Twins,而家發個咩夢,仲要係咩人來呀??
但如此的怪夢在果年係唔只1次咁少,係經常!!!!
當我習慣左之後,無留意係唔係呢個夢之後就唔記得呢個夢。
直到2007年尾,我的朋友在youtube給了奈葉AS的全員攻擊我睇,由於個魔法陣太過華麗,所以我就決定由頭睇~~
第1次睇都竟然放左90%注意落菲特身上,係唔想奈葉打敗佢+同情佢。
去到最後菲特下定決心回去幫奈葉時的果首take a shot,我簡直係high到咩咁,首歌係我聽過的戰鬥音樂中最合環境+好好聽!!!!
到AS第1集時我就發現1樣野,OP,插曲都係同1個人唱,而且2季都係咁!!覺得佢真係好勁!!之後我就想搵take a shot,Eternal Blaze的MP3檔,在dol 緊時就上youtube睇下佢仲唱咩歌,之後我就搵到inside of mind的live
->黑色衫,黑色頭髮中夾雜著白色的頭髮唱歌的女仔
我覺得好熟口面,100%肯定之前見過
再搵多幾搵,搵返2007年live開頭,海報,我就突然想起當年的夢!! :血淚:
最後,Justice To Believe 令我完全迷上奈奈,首歌+PV真係好正!!! :點頭:
所以我咁講,都一定有d唔中意貴野的人會話我吹水~~~我都知個說服力太細,但最起碼的係我自己親身經歷,呢樣野係唔會假的。
假的真不了,真的假不了。 :nanet:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 9月 12, 2012 12:05 am 
離線
會員
頭像

我認識奈奈只有好短既時間,全因一首勁正既BRIGHT STREAM,之後我去睇下D相就覺得佢幾靚,仲要係近期果D

p.s.其實認識奈奈之前已經認識魔法少女奈葉中既Fate Testarossa呢個角色,但果陣冇留意係奈奈配,真係諷刺

心目中的神曲:BRIGHT STREAM和5OUL ON D!SPLAY,期待5OUL ON D!SPLAY GT5 SPEC II Remix正式登場

Give me one reason to take the breath we breathe for granted
Hold it in so long that you forget to say
Give me one reason to remain confined within the fences
(Stuck) Here with you and my soul on display
圖檔
This is the pursuit of the impossible. This is the pursuit of perfection.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 75 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :