水樹奈々非官方後援會(香港分部)

nana mizuki Hong Kong Unofficial Fan Club
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 6:50 am

公告: Facebook及Line群組,歡迎加入

新聞: 「THE MUSEUM III」 1月10日發售 | THE MUSEUM III新曲歌詞翻譯 | 深愛文庫版翻譯

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 83 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 11:22 pm 
離線
會員

gcc 寫:
money 寫:

我只補充一句

最後呢個總評
「名古屋 > 横浜1 > 横浜2 = 仙台 > 新居浜」
唔係講奈々既水準,單純係我自己既享受程度
(你見我前面寫 横浜2 85分 仙台 70分,純粹評水準既話唔會「横浜2 = 仙台」)

名古屋因為生中継而贏晒其他場
無與倫比既現場氣氛、完成節目之後既興奮同埋成功感
真係好正 :laugh:

money 寫:
我唔係7場去足
好奇問下
你去左邊幾場?
以前既live呢?

咁第日請你講明你既總評係你既享受程度
同埋老師你過去既感想文
由FORMULA 到FEVER 我都唔認同

唔洗係m群講唔同我拗
我唔係同你拗
只不過覺得你由FORMULA開始
你既觀點都係唔能夠令我接受

去得LIVE多與少 冇乜關係既
睇得多LIVE既人俾既意見 就實岩 ?
我完全唔覺

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 12:17 am 
離線
後援會成員
頭像

money 寫:
同埋老師你過去既感想文

唔洗係m群講唔同我拗
我唔係同你拗

我完全唔覺

money大大唔使咁勞氣 :laugh:
e d係觀點與角度既問題而已

我為我的插嘴自摑一巴

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 1:01 am 
離線
活動常委
頭像

money 寫:
gcc 寫:
money 寫:

我只補充一句

最後呢個總評
「名古屋 > 横浜1 > 横浜2 = 仙台 > 新居浜」
唔係講奈々既水準,單純係我自己既享受程度
(你見我前面寫 横浜2 85分 仙台 70分,純粹評水準既話唔會「横浜2 = 仙台」)

名古屋因為生中継而贏晒其他場
無與倫比既現場氣氛、完成節目之後既興奮同埋成功感
真係好正 :laugh:

money 寫:
我唔係7場去足
好奇問下
你去左邊幾場?
以前既live呢?

同埋老師你過去既感想文

唔洗係m群講唔同我拗
我唔係同你拗

我完全唔覺

文化的差異,"好奇問下 "在這裡並非是去想挑你機
正如某種物質在高登是家常便飯,在GAF 是禁字一樣,老師的確是在你提到"沒去足七場"才好奇問一下
這裡知道你的人不多,沒去GAF 的人更加不會清楚你的LIVE經驗
對於一位不認識但似乎去過不少live 的人,其實會問一下也正常吧?
想交流也得知一下對方的過去(笑

半年前,有次我問別人去了過邊場live
被別人回了一句:知你去得多啦
其實我這生人之中,只有去過上年11月的fc event 而矣,還要是第一次去日本
我當時是有點無奈的

至於觀點是各人不同,也不需要別人認同自己的觀點,尤其感想這東西很主觀
好似kalafina hk live 有人覺得音響好好,有人覺得好唔掂一樣

再打個比喻,我覺得formula 有上松美香贏晒diamond 以外既live (巴死

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 7:26 am 
離線
會長
頭像

若天 寫:
文化的差異,"好奇問下 "在這裡並非是去想挑你機
正如某種物質在高登是家常便飯,在GAF 是禁字一樣,老師的確是在你提到"沒去足七場"才好奇問一下
這裡知道你的人不多,沒去GAF 的人更加不會清楚你的LIVE經驗
對於一位不認識但似乎去過不少live 的人,其實會問一下也正常吧?
想交流也得知一下對方的過去(笑
若天正解

1. 我平時完全冇上開中文既討論區(除左偶然會望下u仔)
「好奇問下」呢4個字真係冇字面以外既意思,希望你唔好誤會

我問呢個問題同我、同你既感想完全無關
只係我覺得由香港遠征聲優Live既人,話少唔少、話多都唔係多
難得遇到遠征次數似乎唔係少既人(起碼我地呢度極少人會一次tour去唔係相連既兩場),
就算你冇興趣同我交流,我都想知道下你既經驗同埋背景

2. 關於呢一串post,o係m群講既野如有冒犯我道歉

3. 岩岩見到你o係GAF出既post

我覺得感想文呢D野,多D交流係好事
睇人地既感想文,有時會發現到一D自己從來冇留意、冇諗過既野

我自己既經驗正正係咁
呢兩三年來試過好幾次,睇完前輩既live感想文之後受到衝擊,o係佢地身上學到好多野
亦因為咁,我自己對「點樣去欣賞、點樣去評價一場live」既原則,由FORMULA開始一直改變緊

講返轉頭,我地呢度好自由既
大家o係blog又好其他forum又好,如果寫左文章,只要內文唔係侵權物
就算唔想全文轉貼過來都好歡迎直接o係度貼link
唔會話因為係廣告而kill既 :black_smile:

其他有去Live既人都多D出聲啦 :-_-2:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 12:59 pm 
離線
會員

gcc 寫:

只係我覺得由香港遠征聲優Live既人,話少唔少、話多都唔係多
難得遇到遠征次數似乎唔係少既人(起碼我地呢度極少人會一次tour去唔係相連既兩場),

我自己既經驗正正係咁
呢兩三年來試過好幾次,睇完前輩既live感想文之後受到衝擊,o係佢地身上學到好多野
亦因為咁,我自己對「點樣去欣賞、點樣去評價一場live」既原則,由FORMULA開始一直改變緊

大家o係blog又好其他forum又好,如果寫左文章,只要內文唔係侵權物

道歉呢D字眼對你黎講可能真係食生菜
係m群講無覆你post 就睇到你字面上講既野係既咁冇誠意

係一個bbs自由冇用的
最重要睇d人好唔好

仲有我想提醒你
你個張水樹中學相
唔好話蹺手個個人就係SAYURI
唔好2ch d人講乜 你講乜
蹺手就係SAYURI?你sure?有證據?
當一個人post得野多 人地就以為佢講既應該就係正確
咁咪誤導人囉

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 2:10 pm 
離線
會員
頭像

money 寫:
gcc 寫:

我自己既經驗正正係咁

係一個bbs自由冇用的
最重要睇d人好唔好

仲有我想提醒你
你個張水樹中學相
咁咪誤導人囉

c兄我認真同你講,你post中有火火地的感覺.
雖然我都同你一樣有d地方唔太認同老c的睇法,,
但唔認同亦無人強迫你要接受..之前都講左主覲野拗到死都未必有結果.
不如在此作罷.等氣氛和平一點啦

講返live...我只係去左仙台同13,14橫檳
其實我地去睇左live的人係唔係應該講下一d無得去/無去live的朋友
這7場之中有什麼特別/極欣賞的地方來分享一下,因為大家都係奈迷...有好野一起分享會開心一點吧

我講返我自己見解啦...名古屋雖然無去但係如果話有生放送就win晒...我就唔太認同
如果我唔係奈迷,係一個閒人走入,去學c兄咁講.係得最尾有d睇頭..咁樣在於"外人"來說,只是"盲目"俾分吧
當然因為我們了解奈奈而且跟她一起走過2009這個年度,我們內心的興奮會令我們俾多左人情分,係人之常情

如果以去睇一個live的"普通人"而言,我會俾仙台最高分(因為去的人不多我只講仙台感受啦)
仙台細場地:可近鏡睇到奈奈,心願已了,我座的1位置是2階.座位非常闊,喜歡call的朋友一定好滿意(因為攪到我都high high地)
雖然無咩野短片睇,但無遁錯仙台同橫檳係一開場時個短片好唔同,而且大門一開,音樂一響,奈奈就衝出來了
這情景我覺得非常配合而且帶給我無形的衝勁......因為無短片的關係.cherryboy,team yoda, mamimami的演出
我可全情投入來欣賞....由其拉小提琴的感覺我覺得比橫檳2場好好多...
而奈奈全程表見超水準....沒唱錯歌詞,沒走音.而且地方細,迫得她一直只在前台表現...
沒什麼花巧野,沒什麼誇張修飾,使我覺得,如果我不是她的fans,我都會有好高評價
我仲記得係仙台,我好唔捨得個live完...此執著對於識我的朋友一定估唔到
到橫檳13號...我敢肯定以表現來說一定不及14號
對於老c在13號的高度評價,我推段為.首次看到的短片(cherryboy),同埋piris撐場這2個有驚喜吧,sony communication的放波仔.同埋騎馬出場再加飛天...這3項我覺得無咩特別....
有咩下次再講..打了好多字了

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 2:16 pm 
離線
後援會成員
頭像

引言回覆:
同埋老師你過去既感想文

如果你要咬文嚼字捉字到呢個程度的話咁真係無野好講..=w=
老師既感想文..俾你叫得感想當然係發表自己感想
老師發表自己感想只係想同大家交流,
無諗過要所有人認同
亦都唔需要你認同。
個人認為會唔會係你偏執左少少bbb

引言回覆:
我完全唔覺

唔可以話完全無關
因為每個人價值觀係由不停比較,去建立出黎
咩為之好, 咩為之唔好, 如果你未聽過好既, 點知咩叫唔好?
咁老師都係就佢自己個人經驗作出自己既個人意見同比較啫
你經驗又唔係同老師一樣, 意見唔同, 唔同意, 好正常丫
無謂為左呢樣野去爭拗 (攤手
再者, 老師從來無迫過任何人去認同佢既觀點
只係大家聽完都覺得有道理然後認同
你唔認同係平常事, 唔需要係度大吵大鬧
而你唔認同老師, 亦都唔係咩好巴閉既事
唔該你語氣有禮貌少少

引言回覆:

道歉都係禮貌上, 怕有咩冒犯到你唔知道, 所以先道歉啫
雖然我個人認為對住你呢種態度老師根本無咩需要去道歉
點解要咁執著於一句半句說話呢
你認為既野唔一定係岩, 老師都係想同你交流下, 咁都有錯?

引言回覆:
仲有我想提醒你
你個張水樹中學相
蹺手就係SAYURI? 你sure?有證據?
咁咪誤導人囉

其實好多野都係推斷出黎啫
講出黎都有罪?
>2CH
其實好多時都係老師睇完2CH貼出黎俾我地呢堆唔會成日爬2ch既人睇啫
係咪只可以話你太唔了解老師所做既野, 同太唔了解奈奈m群既運作呢?
簡單一句係你太無知, 開口咩都睇唔清楚就鬧 (攤手
>當一個人post得野多 人地就以為佢講既應該就係正確
錯晒, 錯得極之離譜..
你自己用腦諗下, 如果POST好多野既人唔係老師, 而係其他人的話
我地仲會唔會咁信到十足?
我地相信老師講既野係有我地自己理由, 係由我地自己既價值觀分析之後認同, 所以先會相信既
而點解我地咁相信老師係因為佢一直以黎咁耐累積落黎俾人既印象同信心
老師一直以黎都無強迫我地任何一個去相信d乜野
誤導.....完全沒有 奈奈m群的人的腦不是膠做的
我地係根據自己思考過後, 認為老師值得去相信所以先會聽佢講既野
所以並唔存在任何誤導
或者, 不如你試下post好多野睇下會唔會好多人覺得你講既野係正確? (笑)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 2:47 pm 
離線
會員

又大食又無力 寫:
有咩下次再講..打了好多字了

我想作罷既
係老師係m群又係度講
唔想作罷者

ak47622 寫:
(笑)

既然你叫我唔好咁執著於一句半句說話
咁你由何必咁執著於 我一句半句既說話

呢度我點會POST咁多野呀
唔值得

算啦
我想息事寧人
唔想講落去 你地要繼續講既
就變左係你地唔想作罷 你地唔想息事寧人
我就已經表明立場 以上

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 3:00 pm 
離線
會員
頭像

既然係咁大家就停火啦.........
傾吓下次個live d野仲好啦...academy都過左lo

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 3:25 pm 
離線
後援會成員
頭像

money 寫:

既然你叫我唔好咁執著於一句半句說話
咁你由何必咁執著於 我一句半句既說話

呢度我點會POST咁多野呀
唔值得

算啦
我想息事寧人
唔想講落去 你地要繼續講既
就變左係你地唔想作罷 你地唔想息事寧人
我就已經表明立場 以上

並唔係要執著果句說話
只係叫你自己去諗清楚究竟你自己講緊乜野
根本完全唔make sense
息事寧人?
如果只係睇你前幾個post完全睇唔到有呢種態度
至少要為你的無禮道歉吧?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 3:45 pm 
離線
會員

ak47622 寫:
如果只係睇你前幾個post完全睇唔到有呢種態度
至少要為你的無禮道歉吧?

你要好勝我唔阻止你
我冇錯 根本唔洗道歉
我就已經講左我自己會停
你可以繼續講
我唔會叫停你
你自便

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 3:53 pm 
離線
後援會成員
頭像

money 寫:

你要好勝我唔阻止你
我冇錯 根本唔洗道歉
我就已經講左我自己會停
你可以繼續講
我唔會叫停你
你自便

我冇醉! (拖走 :-_-2:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 10:36 pm 
離線
會長
頭像

大家冷靜少少 :-_-2:

money 寫:
我只係想你答我既問題者(今次/以前去過咩live)
咁你唔鐘意可以唔答既

引言回覆:
仲有我想提醒你
你個張水樹中學相
咁咪誤導人囉
1. 呢度唔係一言堂
你覺得有邊個發言有野講錯,非常歡迎你回覆指正
只係希望你語氣可以平和一D

我自己最唔想既就係錯誤既資訊俾人誤傳出去
所以每次o係u仔或者百度見到有人講錯野都會出去指正
同樣,如果我自己有咩錯講,請隨便出聲

2. 2ch係我好重要既消息來源(因為夠快夠多)
但請唔好以為我係2ch盲信者
所有我o係呢個forum貼出來既野,全部係經過我過濾,所有可信性成疑既消息我都唔會貼
反而我上面提到既「去u仔/百度指正錯誤消息」,當中唔少都係有人轉貼左2ch既流料

我自問有足夠經驗判斷2ch既內容邊D係真、邊D係講笑、邊D係惡意搗亂,
而且就算係最先2ch睇返來既消息,都仲有好多渠道可以求証,未100%確定係真既我都唔會貼o係度(最多o係m群講下有「未確定消息」)
但正如上文所講,如果我判斷有錯,歡迎你或任何人指出

2ch好有用,但我從來冇當佢係聖經
事實上有幾位我好敬重既奈々ファン前輩都不停o係2ch俾人中傷或者誤解
我支持既企劃亦o係2ch俾人拉倒

希望你唔好誤會

3. 至於相中人係唔係SAYURI
我係有search過佢當年既相,覺得個樣似、應該冇認錯人先寫
咁如果你要問我攞証據,我的確冇100%保証
但我要澄清我唔係合埋眼就咁搬2ch
亦唔明白點解區區一個小八卦既post你會咁大反應

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 3月 31, 2010 10:51 pm 
離線
會長
頭像

又大食又無力 寫:
其實我地去睇左live的人係唔係應該講下一d無得去/無去live的朋友
這7場之中有什麼特別/極欣賞的地方來分享一下,因為大家都係奈迷...有好野一起分享會開心一點吧
我有諗住寫架,未有時間咋 :x):

又大食又無力 寫:
我講返我自己見解啦...名古屋雖然無去但係如果話有生放送就win晒...我就唔太認同
如果我唔係奈迷,係一個閒人走入,去學c兄咁講.係得最尾有d睇頭..咁樣在於"外人"來說,只是"盲目"俾分吧
當然因為我們了解奈奈而且跟她一起走過2009這個年度,我們內心的興奮會令我們俾多左人情分,係人之常情
我之前寫得太簡短? 我唔係咁既意思...

春うた生中継
o係正式開始直播之前,先有みっしー出來串場 XD
然後有NHK既女主持出來,佢成功搞起場內既氣氛,短短幾句說話將大家既情緒推到最高峰
(所以POWER GATE先會有咁多UO,因為大家真係high大左,好多平時唔會POWER GATE爆UO既人都話自己爆左;call亦比成晚live其他歌大聲)

再加埋節目完晒之後,奈々ちゃん同全場大同唱既アオイイロ
當時既氣氛真係好正,o係其他幾場都搵唔到咁既感覺

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 4月 01, 2010 9:52 am 
離線
會員
頭像

希望DVD收埋Character Song啦
我要Black Diamond!!!!!!!!!!!!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 83 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :